Elószó

Hiánypótló blogom célja, hogy az agyilag zokni -értsd: másnapos- egyetemisták számára (is) könnyen érthető receptgyűjteménnyel segítsek életben maradni.

Mert ugye jobban megy a tanulás -és a sörözés is- ha nem korgó béllel meredünk a semmibe.

Ilyenkor persze még a vasszöget is...csak többnyire az sincs a koliszobában, max az az egy ami a tükröt tartja a falon.

Mondjuk ezt lehet érdemes lenne felfalni, mert így nem lenne tükör, ami napról napra szembesíti szegény árva egyetemistát, hogy máááár megint többet ivott előtte nap a kelleténél..

Nos akkor ennyi bevezető után vágjunk a lecsóba!:-)

Lecsó:

Alapanyagok: 5 db paprika, 2 db paradicsom, 1 nagy fej hagyma, olaj vagy zsír, só.

Opcionálisan tartalmazhat: tojást, kolbászt, virslit, kockára vágott szalonnadarabokat, rizst, krumplit, tejfölt, nokedlit,stb.

Kb. 3 ek ( evőkanál a gyengébbek kedvéért) olajat teszünk a serpenyőbe és beletesszünk felszeletelt hagymát és a paprikát. Ajánlatos kevergetni néha, mert különben leég.

Amikor már félig megsült a paprika rátesszük a szeletelt paradicsomot és az opcionálisan kiválasztott alkotórészeket.

Ha krumplisat csinálunk, akkor azt külön meg kell főzni egy kis vízben és csak tálaláskor hozzáadni.

A tejfölösnél szintén a legvégén megy bele a tejföl, és a nokedlis is ugyanígy.

A rizst akkor kell rátenni amikor a paradicsomot és ekkor egy kis vizet is kell tenni alá.

Mondjuk a rizs mennyiségének megfelelő mennyiségben.( magyarul 3 kanál rizshez 3 kanál víz)

2011. december 13., kedd

Tojás


Rántotta: 3-4 tojás, kevés olaj, só,
Opcionálisan: vegeta, hagyma reszelt sajt, kolbász, szalonnakockák vagy szeletelt szalonna, virsli, gomba, krumpli, előző napről megmaradt párolt zöldségkeverék, tegnapi lecsómaradék, stb.
Az olajat beletesszük a serpenyőbe és ajágyújtunk.
Közben felverjük a tojást. A bizonytalan eredetére tekintettel ajánlatos külön egy pohárban egyenként felverni, és csak utána abba a tálba önteni, amiben fel tudjuk verni.
Az olajra rátesszük a kiválasztott belevalót, majd ha megsült kicsit, akkor ráöntjük a felvert tojást, amelybe beletettük a sót, és ha akarunk a reszelt sajtot is.
A reszelst sajt amúgy mehet a tálaláskor is a tetejére, akkor frankón ráolvad és nyúlós lesz:-)

Lágy tojás: forró vízben 3 percig főzzük, majd a tojás héját egyik végén megbontva kikanalazzuk belőle.
Kemény tojás: 10-15 percig főzzük.
Ezekhez ehetünk mindenféle felvágottat, paprikát, hagymát, főtt sonkát, kolbászt, sajtot és amit még találunk a hűtőben...( és nem romlott persze)

Bundás kenyér:
Ehhez a legjobb aaz előre felszeletelt kenyér, mert az tuti nem túl vastag.
És kell hozzá 2-3 tojás, a kenyérszeletek mennyiségétől függően.
És egy kis olaj, annyi ami ellepi a serpenyő alját.
A tojásokat felütjük, felverjük, megsózzuk.
Közben felmelegítjük az olajat. A kenyereket beleforgatjuk a tojásba, majd az olajban megsütjük.
Ehetünk hozzá lila hagymát, sajtot, felvágottakat, megszórhatjuk vegetával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése